2021-10-25
Fler elitidrottsstudenter än någonsin
fler elitidrottsstudenter an nagonsin

− Vi har lång erfarenhet av studenter med dubbla karriärer och vi vet att det kan vara tufft. När studenten behöver fokusera på sin tävlingssäsong eller en intensiv träningsperiod kan vi hjälpa till genom att sänka studietakten, flytta tentor eller på annat sätt anpassa studiegången. Målet är att studenten ska klara av både studier och sitt elitidrottande, säger Agnes Wredenberg, koordinator Mittuniversitetets idrottsakademi.

Sker på RF:s uppdrag

Sedan den 1 juli 2018 är Mittuniversitetet ett Riksidrottsuniversitet och i uppdraget ingår bland annat att ge elitidrottare möjlighet till anpassade studier. Det organiserade samarbetet med specialidrottsförbunden inom skidor (längd, alpint) och skidskytte samt parasportförbundet har funnits längre än så, men sedan några år pågår ett arbete för att omfatta även andra individuella idrotter och lagidrotter.

För Molly Johansson, fotbollsspelare i allsvenska BK Häcken, är det studier i företagsekonomi för elitidrottare som gäller, på halvfart och på distans.

− Att plugga så här är en investering för framtiden. De största utmaningarna är att få ihop schemat när det blir många träningar och matcher, men det går utmärkt att läsa på bussen när vi ska på bortamatcher eller på träningsanläggningen mellan träningarna, säger Molly.

Förutom möjligheten till anpassade studiegång får studenterna även tillgång till ytterligare stöd, bland annat fysiologiska tester, idrottspsykologisk rådgivning, karriärvägledning och kostrådgivning. Första året som riksidrottsuniversitet, 2018, var 73 studenter inskrivna inom ramen för ”dubbla karriärer”. Idag har antalet växt till 130 studenter. Skidskytten Oskar Brandt studerar till byggingenjör.

Studera mycket hemifrån

− Alla lektioner spelas in så jag kan styra när och hur pluggandet sker och jag kan också studera hemifrån, vilket känns jättebra. En nackdel är ju så klart att det blir svårt att få klasskamrater på riktigt när man åker iväg mycket på läger och tävlingar. men det får man ta.

– Det är alltid bra att falla tillbaka på studier om det sportsliga skulle få ett för tidigt avslut eller ett avslut som man inte räknade med när man började, säger Oskar Brandt.

Agnes Wredenberg. betonar: 

− Vi har sedan två år tillbaka utbildningar som är mer flexibla i sitt upplägg än vad som kanske är normalt, där just elitidrottare är målgruppen. Det är nog den största förklaringen till vår ökning tillsammans med en pandemieffekt, där idrottarna har fått känna på ett liv där idrotten inte sett ut som tidigare, med inställda och uppskjutna tävlingar.

Thomas Ejderhov

Läs mer

About Author

admin