2021-10-25
Föreningar

Futsal-trupp till läger i Kroatien

  • maj 25, 2018
  • 4 min read
Futsal-trupp till läger i Kroatien

Matija Dulvat

Matija Dulvat har varit svensk förbundskapten i ett år. Här berättar kroaten landslagets utveckling – och blickar framåt mot VM-kvalet. I sommar tar han dessutom med sig 18 spelare för ett träningsläger i Kroatien.

I juni 2017 anställdes Matija Dulvat som svensk förbundskapten i futsal. Efter ett år på posten ser den 42-årige kroaten positivt på landslagets utveckling.

– Från början var det viktigt att lära känna spelarnas mentalitet och vad jag kan lära dem. Under det första året har vi testat nästan 40 spelare i träningsmatcherna. För mig har det varit viktigt att se hur laget utvecklas och att spelarna ska acceptera nya idéer. Efter ett år har vi satt en bra grund att jobba vidare med, säger Matija Dulvat.

Säsongen avslutades med två segrar mot Lettland i Örebro. Sverige vann första matchen med 4–3 och följde upp med en 8–6-seger.

– Det är alltid viktigt för mentaliteten att vinna. Då blir man mer övertygad om att man gör rätt saker inför framtiden. Men för mig var det mer viktigt att se spelarna ta åt sig det jag försökt lära dem. Lettland var ett bra lag och det var skönt att göra en bra prestation

Med din långa erfarenhet inom futsal måste du ha massor av detaljer att lära ut. Vilka saker prioriterade du från början för att sätta en bra filosofi?
– Min prioritet har varit att prata med spelarna. Att ha möten och förklara saker inom futsal. Visa varför den här situationen är bra och varför den andra är dålig. Jag kan inte bara säga till spelarna att gå ut och göra si och så på planen. De måste förstå varför och sätta sig in i spelet. Att ta åt sig nya idéer är inte enkelt.

Under den första tiden har Matija Dulvat även velat utveckla spelarnas fysik. Med jämna mellanrum har spelarna fått göra olika tester under landslagssamlingarna.

– Jag har gjort det eftersom det är en stor skillnad på fotboll och futsal när det gäller fysik. I fotboll är det olika tempo hela tiden – springa, stanna, snabbare, långsammare. I futsal måste man vara kvick hela tiden. Det tar mycket energi att spela futsal i högt tempo. Och när man är trött tänker man inte lika bra på planen. Man måste vara fysiskt förberedd om man ska kunna prestera på en hög nivå. Vi kommer att fortsätta med testerna.

Är du nöjd med vad du sett hittills?
– Ja, vi har ett bra och välbalanserat lag. Vi har ett par nyckelspelare, men jag vill att fler ska steppa upp och ta större ansvar. Vi ska börja jobba med en grupp bestående av färre spelare eftersom vi byggt upp en bra grund. Nu börjar det riktiga jobbet. Det är också jättebra att spelarna får fler matcher i Futsalligan nästa säsong.

Arbetet inför nästa säsong börjar redan nu. Den 24 juni tar Matija Dulvat med sig 18 spelare för en veckas träningsläger i Porec, Kroatien.

– Då kommer vi att gå in i en ny fas. Den första var att lära känna svensk futsal och spelarnas mentalitet. Nu kommer vi att börja med förberedelserna inför VM-kvalet. Vi ska bygga ett lag och jobba med alla delar av spelet. Mest fokus kommer jag att lägga på defensiven. Att spelarna ska förstå hur vi ska göra när vi vill pressa högt. Sedan kommer vi till exempel att jobba med fasta situationer. Mer detaljer helt enkelt.

I januari går Sverige in i VM-kvalet. Närmast väntar en dubbellandskamp mot Frankrike i Gävle, 25-26 september.

Truppen till läger i Kroatien

Upplagt av: Marcus Heed

Läs mer

About Author

admin