2021-10-25
Ica sponsorn säger ifrån Sponsring ungdomssatsning

Ilska hos ICA efter avlöjanden

  • september 23, 2021
  • 3 min read
Ilska hos ICA efter avlöjanden
ilska hos ica efter avlojanden

Ica har sponsrat ungdomsprojektet “Alla är olika – olika är bra” hos SvFF med totalt nästan 13,5 miljoner kronor, men stoppar nu utbetalningarna

SVT har tidigare avslöjta hur en centralt placerad chef på förbundet betalat ut pengar till sina egna föreningar – Personen är nu avskedad och en oberoende utredning är inledd.  

Många miljonutbetalningar

Det är inga små belopp det handlar om. Sedan 2016 har Ica sponsrat projektet med totalt nästan 13,5 miljoner kronor och i år har företaget samlat in ytterligare 5,5 miljoner kronor som ännu inte har betalats ut, uppger SVT Nyheter. 

Tidigare har SVT rapporterat att en före detta chef på SvFF har gett över en halv miljon av pengarna i projektet till föreningar där chefen själv haft nyckelpositioner. Ica har följt nyhetstrapporteringen och agerar nu.

“Alla är olika – olika är bra” är ett mycket viktigt samhällsprojekt och det är därför ytterst olyckligt och upprörande med de uppgifter som nu framkommit”, skriver Ica:s marknadsdirektör, Josefin Lundmark, i ett skriftligt svar till SVT.

Håkans förra arbetsgivare

“Det är viktigt att SvFFs oberoende utredning jobbar skyndsamt så att vi och andra får hela bilden. Till dess den är klar kommer inga ytterligare medel föras över från oss”, skriver Josefin Lundmark. 

“Ytterst är det ju en förtroendefråga för oss som sponsor att vi ska kunna lita på den kontroll och uppföljning som SvFF gör”, skriver Josefin Lundmark vidare. 

Noterbart i sammanhanget är att SVFF:s generalsekreterare, Håkan Sjöstrand var marknadsdirektör på Ica när han rekryterades för fem år sedan.

Nu framkommer också att Härvan växer. Förbundet medger att 850 000 kronor från Arvsfonden gick till egna kostnader. Något som i dag är åtgärdat, enligt  förbundets kommunikationschef Andreas Jansson.

– Kostnaderna bokfördes på fel ställe och det är inte bra, medger  Jansson till TV4:s Fotbollskanalen.

Arvsfondens pengar missbrukade

Tidigare i veckan framkom interna misstankar på förbundet att samma medarbetare även ska ha missbrukat pengar från Allmänna Arvsfonden, vilket Fotbollskanalen har apporterat om.

Under utredningen r hittade förbundet ytterligare 850 000 kronor av Arvsfondens pengar som använts till att täcka andra kostnader.  I dag har Arvsfonden startat en egen granskning av hur deras pengar till förbundet hanterats. Andreas Jansson bekräftar de felaktiga bokföringarna.

– Vi har granskat vad som varit redovisat hos Arvsfonden och dels hittade vi en del kostnader som var riktiga kostnader, men som låg på fel ställe i bokföringen. Dels hittade vi kostnader som vi bedömde som tveksamma. Alla de kostnaderna bokades bort från Arvsfonden. Inget har belastat Arvsfonden.

Läs mer

About Author

admin