2021-11-27
Event förundersökning Nyheter politisk välvilja uppslutning runt OS

Inleder förstudie till norsk OS-ansökan

  • november 18, 2021
  • 2 min read
Inleder förstudie till norsk OS-ansökan
inleder forstudie till norsk os ansokan

På onsdagen presenterades Gerhardsen som ledare för den olympiska kommittén som ska ägna de närmaste månaderna åt att syna stämningen i norsk idrott

– Om idrotten själv vill ha ytterligare en OS-process så kommer Norges idrottsförbund då att ge sig ut på liknande undersökningar i Stortinget och regeringen.

Känner de politiska vindarna

Mina Gerhardsen har en bakgrund som statssekreterare i Kulturdepartementet och en rad olika förtroendeuppdrag inom norsk idrott vilket innebär att hon har god insikt i såväl norsk idrott som politiken.

hon är en stark anhängare till att Norge ansöker om ett nytt OS:

– Uppdraget i denna nämnd handlar inte om ett ja eller nej till OS och PL i Norge, utan om vi ska öppna en debatt och vilka premisser som i så fall ska läggas till grund för en eventuell framtida OS-satsning.

Hon är medveten om att det finns OS-skeptiker.

– Men här är vi helt neutrala. Det finns inga riktlinjer och vi är mycket tydliga i frågan.  

Investerat 280 miljoner

Tromsø, Trondheim och Oslo har tidigare jobbat för att få OS till Norge. 2014 visade tidningen VG hur de tre städerna har spenderat över 280 miljoner norska kronor enbart på ansökningar.

Numer ahar IOK ändrat ansökningsprocessen, så att varje stad går in i interna diskussioner med organisationen för att hitta bästa möjliga lösning för båda parter.

IOK: ambition är att städerna ska spara stora summor i en ansökningsprocess. Men kritiker menar att förändringen gör hela processen mer sluten för omvärlden.

Mina Gerhardsens rapport ska överlämnas till Norges idrottsstyrelse, varpå diskussioner blir aktuella framåt vårkanten.

 Uhrenholdt Jacobsen är norsk IOK-medlem och har en positiv syn på att ett grundarbete inleds.

Läs mer

About Author

admin