2021-11-27
Föreningar

Västerås får SM-veckan sommar 2024

  • oktober 18, 2021
  • 4 min read
Västerås får SM-veckan sommar 2024
Riksidrottsförbundet och Sveriges Television har beslutat att erbjuda Västerås värdskapet för SM-veckan sommar 2024. Det är första gången Västerås är värdstad för SM-veckan.

SM-veckan genomförs varje år på olika orter i Sverige – vinter respektive sommar – och är öppen för Riksidrottsförbundets medlemmar, 71 specialidrottsförbund, vilka representerar minst 210 olika idrotter.

– Med SM-veckan vill vi ena och samla idrottsrörelsen under ett evenemang. SM-veckan synliggör inte bara idrottsrörelsens mångfald, det är också ett evenemang som ger många värden. Inte enbart utifrån turistekonomisk omsättning – den ger även ökat samarbete inom kommunen, med näringslivet samt med idrottsrörelsen. Det ska bli väldigt spännande att följa Västerås arbete, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

– Västerås har fantastiska möjligheter att genomföra SM-veckan. Detta kan komma att bli ett lyft för hela vår stad och är precis vad föreningslivet i Västerås behöver efter pandemin, med möjlighet för våra ledare att lyfta fram sin idrott och vara med om något unikt. Vi ser detta som ett stort samverkansprojekt och vi ser fram emot att visa hela Sverige den fina Västeråsanda som bland annat visade sig när vi stod värd för Musikhjälpen för några år sedan. Jag är övertygad om att vi kommer att skapa ett fint arrangemang, både för de som är på plats och för de som följer SM-veckan via tv-sändningen, säger Staffan Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

Premiär för nytt värdstadskoncept

Det är första gången som SM-veckan genomförs i Västerås. Och första gången SM-veckan sommar ska genomföras med nytt koncept för värdstäder. Från 2024 måste värdstäder ha ett evenemangsområde på en central publik plats och ett evenemangsområde med en multisportarena för inomhusidrotter. Dessutom ska staden uppfylla minst två av följande fyra krav:

  1. Citybana (för rullskidor, cykel med flera) i anslutning till centralt evenemangsområde.
  2. Simarena för sim-SM.
  3. Friidrottsarena för lag-SM i friidrott.
  4. Tävlingsarena för ett SM i rallysprint. 

– ­Med de nya förutsättningarna kan fler städer som till exempel Västerås få möjlighet att arrangera SM-veckan. Västerås har ett mycket fördelaktigt läge och är en utpräglad idrottsstad med fantastiska idrottsarenor och evenemangsområden, vilket matchar SM-veckans koncept perfekt, säger Per Bergljung, evenemangsansvarig för SM-veckan på Riksidrottsförbundet.

– Västerås är en stad som byggd för att kunna arrangera en kompakt och bra SM-vecka. I Rocklundaområdet finns en imponerande uppsättning idrottsanläggningar. Det finns också goda möjligheter att bygga upp en provisorisk multiarena inne i centrum, för att ta idrotten till publiken. Och från centrum är det gångavstånd ner till Mälaren och hamnområdet, där förutsättningarna för vattensporterna är goda, säger Ulf Nilsson, SVT:s projektledare för SM-veckan.

Idrotter som är intresserade att vara med på SM-veckan ansöker via sitt specialidrottsförbund om att delta och utifrån det underlaget beslutar RF och SVT tillsammans med värdstaden vilka idrotter som kommer utgöra programmet för SM-veckan. Deltagande idrotter presenteras cirka ett år innan genomförande.

Exakt datum för SM-veckan i Västerås är inte beslutat ännu.

Mer om SM-veckan

För mer information kontakta

Per Bergljung
Evenemangsansvarig SM-veckan, Riksidrottsförbundet
This is a mailto link
070-609 62 17

Staffan Jansson
Kommunstyrelsens ordförande, Västerås
070-465 32 31

Ulf Nilsson
Projektledare SVT Sport
This is a mailto link
070-884 77 22

Läs mer

About Author

admin