När & hur började bowling

Bowlingens historia

historia bowling

Historia

När började det?

Bowling är ett klassiskt spel som har funnits i århundraden. Det är faktiskt en av de äldsta sporterna som finns idag.

Bowling är verkligen ett otroligt spel som har bestått genom århundraden av förändringar genom hela sin historia. Från dess ödmjuka begynnelse som ett enkelt utomhusspel som spelades med stenar och träkäglor hela vägen till högteknologiska banor med specialeffekter – det är något speciellt med denna tidlösa sport som bara aldrig blir gammal! Vare sig du är ute efter en rolig utekväll eller bara försöker fördriva lite tid – glöm inte bort din lokala gränd nästa gång du har tråkigt … du kanske blir förvånad över hur mycket roligt du kan ha!

Bowlingens ursprung

I motsats till vad många tror, har bowling inte sitt ursprung i Amerika – det har sitt ursprung i Tyskland! Man tror att de tidigaste kända formerna av bowling går ända tillbaka till 3200 f.Kr.! Denna version innebar att man rullade stenar mot nio träkäglor som var placerade i en båge. Därefter spreds former av bowling utomhus i Europa och kom så småningom till Amerika med holländska nybyggare på 1600-talet.

Bowlingens utveckling

Med tiden började bowlingen utvecklas och förändras. År 1848 introducerades inomhusbowling i alléform av entreprenören John McCallum från Connecticut. Detta gjorde det möjligt för människor att spela året runt oavsett väderförhållanden, vilket gjorde sporten mer utbredd än någonsin tidigare. Denna tidiga version liknade dock fortfarande inte dagens bowling – det handlade om att rulla en kula längs en lång bana mot käglor som var placerade i ena änden.  1948                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

År 1895 utvecklade den amerikanske bowlingspelaren Joe Thum idén om de första banorna med tio pinnar och inrättade sina egna banor i New York City. Han utformade också nya käglor och bollar som var särskilt utformade för tio käglorbanor, och dessa blev snart därefter standard i hela Nordamerika. Slutligen uppfanns automatiska pinnställningsmaskiner 1905 av Gottfried Schmidt – vilket gjorde det möjligt för bowlare att njuta av oavbrutna rundor utan att behöva ställa om pinnarna manuellt mellan varven!

Bowlingen idag

Idag är bowling fortfarande ett populärt tidsfördriv som uppskattas av miljontals människor runt om i världen. Förutom vanliga banor finns det nu kosmiska banor som lyser i mörkret med neonljus och svartljusbanor med specialeffekter som gör varje rulle till ett äventyr! Med sin rika historia och oändliga möjligheter till skoj och spänning – är det inte konstigt att så många människor älskar att gå ut för några ramsor bowling då och då!