Skötsel av bowlingklotet

Skötsel av klotet

De som spelar bowling professionellt har egna klot och dessa behöver tas om hand för att hålla länge. Underhåller man klotet rätt kan det behålla stor del av sin prestanda i många år.

Vad bör man då göra för att klotet ska hålla så bra som möjligt? Det finns fyra saker som är viktigt att tänka på; Torka, tvätta, utltraljudstvätta och renovera.

Torka under spelets gång

Innan varje slag bör du torka av ditt klot. Detta är för att du inte ska ha någon olja kvar på klotet så att den får bra fäste i banan.

Använd dig av billiga syntetiska mikrofiberdukar eller de som är absolut bäst men kostar en del äkta skinn-shammys.

Tvätta – efter spelet

Efter varje spel bör du tvätta av ditt klot med bowlingtvättmedel. Dessa anpassade tvättmedel innehåller lösningsmedel till banoljan. Bowlingtvättmedel finns både som skum, spray eller våtservetter.

Ultraljudstvätta – en gång i månaden

Efter ca 50 serier spelade kan du lämna in ditt klot för utoljning som görs i ultraljudsmaskiner. Reaktiva klisterklot är porösa och suger åt sig olja så även om du torkar av och tvättar så behöver du till slut lämna in det på en klotshop som har en ultraljudsmaskin för att bli av med alla olja.

Renovera – en till två gånger om året

Ditt klot får stå emot mycket slag och stötar och det kan uppstå sprickor som behöver lagas. Ibland är det i så fint skick att endast en djuprengöring behövs men det är bra att lämna in för att ses över av en expert på klotrenovering.

Sedan 1 juli 2021 är det förbjudet att ha ett extra balanshål. Du får endast ha hål som används, dvs där du sätter in dina fingrar, använder du två fingrar får du ha två hål och använder du tre fingrar får du ha tre hål. Så dra inte fram en skruvdragare och borra några extra hål i ditt klot. Skämt å sido så kan du lämna in ditt klot på renovering och då plugga igen extra hål ifall att du fortfarande har sådana. På så sätt uppfyller ditt klot de nya reglerna och du behöver inte köpa ett nytt klot.

En annan ny regel i samband med förbud mot extra hål är att det nu är tillåtet med tre gånger så mycket sido- och fingervikt än det var tidigare, vilket innebär att du nu får ha 85 gram sido- och fingervikt.